Wat is spelt?

Spelt is net zoals tarwe en rogge een graantype. Spelt is een oergraan, vaak gewaardeerd om zijn unieke smaak en voedingswaarde. Het graan is rijk aan voedingsvezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Samen met zijn nootachtig aroma en rijke textuur is het een meerwaarde om toe te voegen aan jouw assortiment. 

Speltbloem versus speltmeel

Het belangrijkste verschil tussen speltbloem en speltmeel ligt in de aanwezigheid van zemelen en kiemen, wat resulteert in verschillende texturen en voedingswaarden in de producten.

Speltbloem

  • Speltbloem wordt gemaakt door speltkorrels te malen en de zemelen en kiemen te verwijderen.
  • Het resultaat is een fijne bloem met een lichte textuur en een milde smaak.
  • Ideaal voor het bakken van luchtig brood, gebak en andere bakkerijproducten waarbij een fijne structuur gewenst is.

Speltmeel

  • Volkoren speltmeel wordt gemalen met de volledige speltkorrel, inclusief de zemelen en kiemen.
  • Hierdoor behoudt het meel een grovere structuur en een hoger vezelgehalte.
  • Geschikt voor het maken van stevigere broden, koekjes en andere bakproducten die een vollere smaak en textuur vereisen.
Speltbrood van volkoren speltmeel.
Chocoladekoekjes van speltmeel.
Bio spelt brood volledig top 4

Biologisch, Belgisch en zonder additieven

Bij Molens Nova hechten we veel belang aan kwaliteit en ambacht. Daarom produceren, testen en verpakken we onze speltbloem met de grootste zorg. Zo garanderen we een constante kwaliteit en kunnen we onze klanten steeds de beste producten bieden. In ons assortiment terug heb je de keuze uit Belgische speltbloem en speltmeel, zowel biologisch als conventioneel.

Oergraan
meer dan 9000 jaar oud
hoge voedingswaarde
rijk aan magnesium en ijzer
biologisch
geschikt voor biologische teelt

Producten met spelt

Speltproducten hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen door veelvuldige berichtgevingen in de media over de gezondheidsvoordelen. We weten dat het al duizenden jaren wordt geteeld en verwerkt. Spelt wordt dan ook aanzien als een voorouder van het huidige tarwe. Doorheen de jaren werden sommige spelt variëteiten gekruist met tarwe variëteiten om de bakwaarde te verhogen. Het is dus belangrijk om te weten dat de ene speltbloem de andere niet is.


Onze speltproducten zijn uitermate geschikt voor het maken van allerlei afgewerkte producten:

    • speltbrood

    • koekjes

    • pannenkoeken

    • wafels

    • pasta

    • ...

Ontdek ons assortiment spelt

Op zoek naar een ander product?

Ontdek ons volledige assortiment van meer dan 300 hoogwaardige producten. Toch niet gevonden wat je zocht? Wij maken ook samenstellingen op maat van jouw afgewerkt product.
Bekijk ons volledige assortiment

Ons aanbod

Elk jaar bekijken we welke variëteiten ingezet kunnen worden voor onze klanten, waaronder ook biologische granen. In ons assortiment vind je ook heel wat bloemtypes van eigen bodem!

Ontdek onze soorten bloem

We helpen je graag
aan de beste oplossing

Contacteer ons gerust voor een afspraak.
We laten je graag onze productieruimte en vakmensen zien, zodat we samen de beste oplossing kunnen vinden.

Contacteer ons
Nova zakken