Wat is rogge?

Rogge is net zoals tarwe en spelt een graantype. Het wordt voornamelijk geteeld op armere gronden en bij lage temperaturen. Daarom is dit graan zo populair in bepaalde streken in Nederland en Duitsland.

Rogge draagt bovendien bij aan een betere darmgezondheid, regulatie van bloedsuikerspiegel en een groter gevoel van verzadiging, dankzij de aanwezigheid van specifieke vezels. Het is ook van nature een goede bron van arabinoxylaan, een vezel met krachtige antioxidanteigenschappen.

Rogge staat bekend om zijn lagere glutengehalte, waardoor broden opmerkelijk plat en stevig blijven. Vanwege de natuurlijke zure smaak van rogge wordt het vaak gemengd met andere granen om een betere bakconsistentie te bereiken en de zure smaak te verzachten.

Bio rogge brood volledig top 1
Roggevlokken
Rogge pompoen brood open 2

Roggebloem versus roggemeel

Het verschil tussen roggemeel en roggebloem zit in de fijnheid van de maling en het deel van de roggekorrel dat wordt gebruikt.

Roggemeel

Roggemeel wordt gemaakt door de volledige roggekorrel te malen, inclusief de zemelen en de kiem. Dit resulteert in een meel met een grovere textuur en een hoger vezelgehalte. Roggemeel kan variëren in kleur, van lichtbruin tot donkerder, afhankelijk van de mate van verwerking.

Roggebloem

Roggebloem daarentegen wordt gemaakt door enkel het binnenste deel van de roggekorrel te malen, waarbij de zemelen en kiem worden verwijderd. Hierdoor krijgt roggebloem een fijnere textuur en een lichtere kleur dan roggemeel. Roggebloem bevat over het algemeen minder vezels dan roggemeel. 


Het kiezen tussen roggemeel en roggebloem hangt af van de gewenste textuur en voedingswaarde in het eindproduct. Roggemeel is geschikt voor stevigere broden en bakproducten met een grovere structuur, terwijl roggebloem geschikter is voor fijnere bakresultaten waar een lichtere textuur gewenst is.

Robuuste smaak
LICHTZURE EN NOOTACHTIGE SMAAK
hoog vezelgehalte
ZORGT VOOR GEZONDE SPIJSVERTERING
biologisch
geschikt voor biologische teelt

Biologisch en zonder additieven

Bij Molens Nova hechten we veel belang aan kwaliteit en ambacht. We garanderen een constante kwaliteit, zodat we onze klanten steeds de beste producten kunnen bieden. In ons assortiment heb je de keuze uit roggebloem en roggemeel, zowel biologisch als conventioneel.

Producten met rogge

Terwijl roggebroden altijd al populair zijn geweest onder consumenten in Duitsland, worden roggeproducten tegenwoordig ook bij ons steeds meer gewaardeerd vanwege hun smaak, textuur en de verhoogde voedingswaarde in vergelijking met veel andere granen. Ook voor het maken van een zuurdesemstarter of het voeden van een zuurdesem, wordt vaak gebruik gemaakt van rogge.

Onze roggeproducten zijn uitermate geschikt voor het maken van allerlei afgewerkte producten:

  • roggebrood

  • koekjes

  • ...

Ontdek ons assortiment rogge

Op zoek naar een ander product?

Ontdek ons volledige assortiment van meer dan 300 hoogwaardige producten. Toch niet gevonden wat je zocht? Wij maken ook samenstellingen op maat van jouw afgewerkt product.
Bekijk ons volledige assortiment

We helpen je graag
aan de beste oplossing

Contacteer ons gerust voor een afspraak.
We laten je graag onze productieruimte en vakmensen zien, zodat we samen de beste oplossing kunnen vinden.

Contacteer ons
Nova zakken